Receptek


Desszertek



Desszertek

Almás pite

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 20 dkg Rama margarin
  • 2 dl tejföl

  • Töltelékhez:
  • 1-1,15 kg alma
  • 8-9 evőkanál cukor
  • fahéj
  • dió ízlés szerint
  • kis citromlé
  • 1 csomag vaníliás cukor

  • Elkészítés:
    A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk. A kicsit nagyobb részt a tepsi kibélelésére használjuk úgy, hogy a tepsi falát is takarja. A tepsit kicsit kenjük ki előtte vajjal és hintsük be liszttel.

    Az almát reszeljük re nagylyukú reszelőn, a levét nyomkodjuk ki, majd lábosban dinszteljük egy kicsit. Mikor elkezd puhulni a töltelékbe valókat adjuk hozzá és dinszteljük tovább amíg a levét elfövi. Utána rakjuk a tepsiben lévő tésztára egyenletesen elterítve. A maradék tésztát kinyújtva fedjük le vele az alma tölteléket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük meg. Mikor már kezd megsülni a tetejét megszórjuk porcukorral és visszarakjuk sütni amíg meg nem sül.

    2013-09-26 22:52:51   


    Almás rétes

    Hozzávalók:
  • 0.5 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg őrölt háztartási keksz
  • 1 csomag réteslap
  • 0.5 üveg rumaroma
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg margarin

  • Elkészítés:
    Az almát 1/3 és 2/3 arányban szétválasztjuk. Az 1/3 arányt apró, kb fél centis kockákra vágjuk. A 2/3 arányú részt lereszeljük. Majd a kettőt összekeverjük. Hozzá öntjük a cukrot, rumaromát, vaníliás cukrot, mézet, fahéjat és összedolgozzuk. Majd annyi háztartási kekszet adunk hozzá, hogy felszívja az alma levét. Ha diós ízesítést akarunk akkor még a keksz előtt hozzá öntjük a diót is, de lehet mazsolát is bele rakni. A margarint megolvasztjuk, majd egy kiterített konyharuhán lévő réteslapot bekenjük az olvasztott margarinnal. Ezután rárakunk még egy réteslapot és annak is bekenjük a tetejét olvasztott margarinnal. Erre rakjuk a tölteléket, majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk. A tekercset sütőlapra rakjuk és a tetejét bekenjük a maradék margarinnal. Ezután előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük.

    2010-11-15 12:36:02   


    Barackos sajttorta

    Hozzávalók:
    Az alaphoz
  • 150g háztartási keksz (zúzott)
  • 150g olvasztott vaj
  • 100g pirított kesudió (apróra vágva)

  • A krémhez
  • 500g mascarpone
  • 60g porcukor
  • 600g összeturmixolt őszibarack befőtt
  • 200g őszibarack befőtt felkockázva
  • 1-2db fél őszibarack befőtt vékony szeletekre vágva
  • 200g tejszínhab
  • 1,5 evőkanál zselatin por 4 evőkanál vízzel elkeverve és felfőzve, amíg fel nem oldódik

  • Felső réteg
  • 1 kiskanál zselatin 100 ml vízzel összekeverve főzés közben
  • 4 evőkanál az őszibarack turmixból

  •  
    Elkészítés:
    Az alap: Olvaszd meg a vajat. Keverd össze a hozzávalókat és nyomkodd egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljára. Tedd a hűtőbe 20 percre, hogy megkeményedjen benne a vaj.

    A krém: Mixerrel keverjük fel a krémsajtot a porcukorral és az összeturmixolt őszibarack befőttel (egy vanília belsejét is belekaparhatjuk). Adjuk hozzá a kockára vágott őszibarack befőttet és keverjük el egy kanállal.

    Verjük fel a tejszínhabot, adjuk hozzá a zselatin keveréket és keverjük a barackos krémhez (keverhetünk bele egy kis híg barack lekvárt is). Öntsük a krémet az alapra, oszlassuk el egyenletesen egy kanállal.

    Felső réteg: Keverjük el a barack turmixot a feloldott zselatinnal. Öntsük az egészet a krémre és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Szeleteljük és hidegen fogyasszuk!


    2014-05-01 00:00:00   


    Bejgli

    Hozzávalók:
    Tésztához:
  • 50dkg liszt
  • 25dkg margarin
  • 5dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2dl tej
  • 2dkg élesztő
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • Töltelékhez:
  • 15dkg darált dió
  • 15dkg darált mák
  • 15-15dkg cukor
  • 2-2dl tej
  • 1-1 vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola

  •  
    Elkészítés:
    A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és bele rakjuk az élesztőt, majd megvárjuk míg felfut. A lisztbe bele öntjük a felfutott élesztős tejet, a 2 tojás sárgáját, citromhéjat és a sót, majd eldolgozzuk. A margarint felolvasztjuk, de nem forróra, csak hogy folyjon, és bele öntjük a tésztába, majd alaposan eldolgozzuk amíg egy kemény masszát nem kapunk. A tésztát letakarjuk és hagyjuk kelni. Ha megkelt két felé szedjük és kinyújtjuk kb tepsi méretűre az adagokat.

    A diót és a mákot külön edényekbe öntjük. A cukorral, tejjel, vaníliás cukorral és citromhéjjal, mazsolával felrakjuk főzni amíg a cukor meg nem olvad és el nem kezd besűrűsödni. Pár percet hagyjuk hűlni.

    A kicsit kihűlt töltelékeket a tésztákon egyenletesen elkenjük és felcsavarjuk. A tepsibe tesszük, egymás között helyet hagyva a növekedéshez és a tetejüket bekenjük tojásfehérjével vékonyan. 50 percig sütjük 180 fokon, felvágás előtt pihentetjük egy kicsit.

    2016-12-24 00:00:00   


    Créme brulée

    Hozzávalók:
  • 250 ml habtejszín
  • 100 ml tej
  • 100 g kristálycukor
  • ½ vaníliarúd
  • 3 tojássárgája
  • ½ tojás fehérje

  • Elkészítés:
    1. A tejszínt, a tejet és 25 g cukrot a vaníliarúddal együtt felforraljuk. Közben egy másik tálban a tojás sárgákat és a tojás fehérjét 25 g cukorral elkeverjük.
    2. A felforralt tejből a vaníliarudat kivesszük, majd a tojásos keverékhez öntjük, az egészet habosra keverjük. A meglehetősen folyékony állagú krémet négy szuflétálkába öntjük, a tálkákat egy magasabb falú tepsire helyezzük, a tepsit a tálkák feléig felengedjük vízzel.
    3. 120 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőben 80-90 perc alatt megsül. Akkor kész, amikor a krém közepe is szilárd. Miután a tálkák kihűltek, fogyasztásig lefóliázva hűtőben tartjuk. Tálalás előtt 50 g cukrot egyenlőképpen elosztunk a négy tálka tetején, és karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot. Azonnal fogyasztjuk.

    2010-11-15 12:36:02   


    Créme caramel

    Hozzávalók:
    Krémhez:
  • 625 ml tej
  • 1 vaníliarúd
  • 125 g kristálycukor
  • 3 db tojás, felverve
  • 3 tojássárgája

  • Karamellhez:
  • 90 g kristálycukor
  • 2 ek víz

  • Elkészítés:
    A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. A tejet a vaníliarúddal épphogy felforraljuk, majd félretesszük.
    Miközben a tej melegszik, elkészítjük a karamellt: egy vastag falú lábasba tesszük a cukrot, melegítjük, közben forgatjuk az edényt, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon. Amikor már jól karamellizálódott a cukor, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzákeverünk két evőkanál vizet, megállítva ezzel a karamellizálódás folyamatát. Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt.
    Egy tálban kikeverjük a cukrot a tojásokkal és a tojássárgákkal, rászűrjük a felforralt tejet (a vaníliarúdra már nincs szükség) és a tálkákba öntjük a meglehetősen híg krémet.
    Mélyebb tepsire helyezzük a tálkákat, a tálkák feléig felengedjük a tepsit vízzel és mehetnek is a sütőbe. Légkeverésre állítva körülbelül 35-40 perc alatt megszilárdul a krém. Amikor kész, a tálkákat kiszedjük a vizes tepsiből és fogyasztás előtt 30 percig hűlni hagyjuk. Tálaláskor a tálkákból tányérokra borítjuk a créme caramelt.

    2010-11-15 12:36:02   


    Császármorzsa

    Hozzávalók:
  • 2dl finomliszt
  • 2,5dl búzadara
  • 5dl tej
  • 4 tojás
  • 10dkg mazsola
  • 5dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • mokkáskanál só

  • Elkészítés:
    A lisztet és a búzadarát összekeverjük a hideg tejjel. Hozzá öntjük a mazsolát. A tojás sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd a masszához öntjük. Ezután 1 órán át pihentetjük. A fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan a masszába forgatjuk. Egy serpenyőbe öntjük az olajat és felforrósítjuk, majd a masszát beleöntjük. Lapáttal folyamatosan forgatva darabokra aprítjuk és aranysárgára sütjük. Baracklekvárral és porcukorral tálaljuk.

    2012-08-01 21:53:43   


    Csokiroló

    Hozzávalók:
    Édes ostya (géphez):
  • 125 g margarin
  • 2 tojás
  • 250 g cukor
  • 250 g liszt
  • 250 g meleg víz

  • vagy

    Édes ostya (sütőben):
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojás fehérje

  • Párizsi krém:
  • 2 dl tejszín
  • 200 g jó minőségű étcsokoládé
  • 2 e.k. cukor (én nem tettem bele)
  • 10 dkg vaj

  • Elkészítés:
    Édes ostya (géphez):
    A margarint felolvasztom, hozzákevertem a cukrot, a tojást és a meleg vizet. Összekevertem, majd beleszitáltam a lisztet és azzal is elkevertem, majd a szokásos módon, a gépben kerek ostyalapokat sütök. Valamire fel kell tekerni. Gyorsan kell dolgozni, mert elég hamar keményedik a tészta.

    Édes ostya (sütőben):
    Az átszitált porcukrot és lisztet el kell keverni a vajjal és a tojásfehérjékkel. Evőkanállal halmokat tenni egy sütőpapírral bélelt sütőlapra; a kanál hátával szétlapítani és igyekezni, hogy lehetőség szerint kerek plecsniket kapjunk. 175°-ra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütni. Amikor a szélei kezdenek kicsit pirulni, már ki lehet venni. Szintén gyorsan dolgozni: formára tekerni, valamilyen hengeres segítővel.

    Töltelék:
    A tejszínt felmelegítettem, de nem forraltam. Beletördelem a csokoládét (85%-os kakaótartalmút) és felolvasztom a tejszínben. Hagyom egészen langyosra, majd nem hidegre hűlni. Hozzákeverem a vajat. Addig keverem, míg elég sűrű lesz a krém. Hűtőbe teszem, kb. 1 órára.

    A megdermedt krémet habzsák segítségével az ostyahengerekbe töltöm.

    Felolvasztom a bevonócsokoládét, fele-fele arányban ét és tejcsokisat, majd a megtöltött rolókat belehempergetem a csokoládéba. Egy nagy hústűt beleszúrok a krém közepébe, úgy emelem ki a kész csokis rolókat és rácsra teszem lecsepegni. Így semmilyen nyomot nem hagy a csoki bevonaton. Megvárni míg teljesen megdermedt a bevonó.

    2016-09-11 00:00:00   


    Csokis muffin

    Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál barackíz
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 5 dkg tört étcsokoládé
  • 10 dkg meggy
  • 1 kis doboz natur joghurt
  • 1 evőkanál rumaroma

  • Elkészítés:
    Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 30-40 perc/.
    Megjegyzés:
    Nagyjából kétszeresére nő a sütőben.

    2012-08-23 00:00:00   


    Csokis-gyümölcsös piskóta

    Hozzávalók:
  • 30 dkg meggybefőtt, gyümölcsök (akár mirelit is)
  • 10 dkg csoki (lehet mikulás csoki vagy más olcsóbb is)
  • 30 dkg rétesliszt (vagy finom liszt)
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 6 db egész tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vanilliás cukor
  • 1 mokkáskanál só

  • Elkészítés:
    A vajat keverd habosra a cukrokkal, add hozzá a tojássárgákat egyenként, és keverd simára. A lisztet keverd el a sütőporral, sóval majd keverd a tésztába. Ezután óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Melegítsd elő a sütőt (180-200 fokra), majd öntsd a tésztát egy kivajazott kilisztezett tepsibe vagy tortaformába.

    A meggybefőttet (gyümölcsök levét) csepegtesd le, aztán forgasd kevés lisztbe, így a meggy nem süllyed majd az aljára. A csokit törd össze, majd szórd ezeket a tészta tetejére. Finoman tenyérrel nyomkod bele őket a tésztába. Told a sütőbe, és süsd fél órán át, de ne nyitogasd a sütőajtót, mert összeesik a piskóta!

    Ha kész, akkor vedd ki és hagyd kihűlni, majd vágd fel és szórd meg a tetejét porcukorral.

    2013-03-06 01:29:22   


    Csokis-habos kocka

    Hozzávalók:
    Tészta:
  • 5 db tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg Rama margarin
  • 1,5 dl tej
  • kenéshez valamilyen lekvár

  • Hab:
  • 15-20 dkg cukor
  • 5 tojás fehérje

  • Tetejére:
  • tortabevonó

  • Elkészítés:
    A tojások sárgáját alaposan keverjük el a porcukorral amíg tejföl sűrűségű nem lesz és ki nem fehéredik. Ezután adjuk hozzá az olvasztott Rama margarint, végül forgassuk bele a sütőport és a lisztet, kakaóport és engedjük fel a tejjel. Az egészet jó alaposan dolgozzuk össze habverővel, és egy 15*20 cm-es tepsit kenjünk ki vajjal és kevés liszttel szórjuk meg. A masszát simítsuk bele és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük meg.

    A fehérjéket a cukorral verjük fel, majd a még meleg, megsült tésztát kenjük meg a lekvárral, simítsuk rá a tojás habját, majd forró sütőben lehajtott sütőajtó mellett kb. 20-30 percig szárítsuk a habot majd hagyjuk kihűlni.

    A tortabevonót gőz felett olvasszuk fel és csorgassuk rá a habra. Dermedés után már lehet is szeletelni.

    2013-04-10 13:00:01   


    Csokoládé krém desszert

    Hozzávalók:
  • 1 L tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 4 tojás sárgája
  • 5 dkg Rama margarin

  • Elkészítés:
    1 L tejet forraljunk fel. Közben 2 evõkanál lisztet, 6 evõkanál kristálycukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 evőkanál kakaót és 4 tojás sárgáját kevés tejjel simára kikeverni. Majd a forrásban lévõ tejet kevergetés közben apránként hozzáöntve ehhez a keverékhez elkeverjük vele. Ezután forrásig újra fõzzük. Ezután 5 dkg Rama margarint keverünk bele, majd tálakba öntjük hûlni.

    Újrafőzés után esetleg még meg lehet bolondítani a desszertet úgy, hogy a tojásfehérjét keményre felverve a csokoládé krémbe keverjük.

    2010-06-12 09:28:06   


    Dobostorta

    Hozzávalók:
    Tésztához:
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 3 dkg vaj
  • Krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé v. 3 evőkanál kakaó
  • 6 tojás
  • 1 rúd vanília v. 1 csomag vaníliás cukor
  • Mázhoz:
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál vaj
  • néhány csepp citromlé

  • Elkészítés:
    Tészta:
    A vajat a porcukorral keverd habosra. Add hozzá a tojássárgákat, szitáld bele a lisztet, és végül óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírból vágj ki hat darab 26 centi átmérőjű korongot. Tedd őket tepsibe, és szépen eloszlatva, arányosan simítsd minden egyes darabra a masszát. Süsd meg, majd egy 24 centi átmérőjű tortaforma segítségével vágd őket körbe, és hagyd kihűlni.

    Krém:
    A csokoládét reszeld le (vagy tedd bele a kakaóport), a tojásokkal és a porcukorral keverd habosra. Meleg vízbe állítva folyamatosan kevergesd, és hagyd kihűlni. A vajat a vanília kikapart magjával (v. a vaníliás cukorral) keverd habosra, majd öntsd hozzá az étcsokis masszát.

    Az első lapot kend meg, és tedd rá a következőt, majd nyomd le egy kicsit. Ezt ismételd egészen addig, amíg a tortalap el nem fogy. Egy lapot tegyél félre, az még később kelleni fog. A maradék krémet kend rá a torta oldalára. Tedd hűtőbe legalább három órára, és hagyd megdermedni.

    Máz:
    A vajat, a cukrot és a citromlevet pirítsd meg, és gyorsan kend rá a félretett lapra. Szeleteld fel, mert később már nagyon nehéz lesz, és a szeleteket illeszd a torta tetejére. A lapot felszeletelheted előre is és után egyenként bekenheted a mázzal.

    2012-06-30 16:47:28   


    Epres krémsajt suszter módra

    Hozzávalók:
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl finomliszt
  • 2 dl cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 0,5 kg mosott eper
  • 1 dl krémsajt kis darabokra vágva

  • Elkészítés:
    Melegítsük elő a sütőt 350 fokra.

    Olvasszuk meg a vajat és öntsük a 9x13-as hőálló tálba. A tojást verjük habosra fel. Egy kis tálban keverjük össze a felvert tojást, tejet, lisztet, cukrokat, a sütőport és a sót. Öntsük ezután bele a kihűlt, de még folyékony vajat és keverjük össze.

    Rakjuk a tálba a földiepret egy rétegben, öntsük rá a masszát. Majd megszórjuk a krémsajt darabokkal. Helyezzük az előmelegített sütőbe és süssük 45 percig, vagy amíg a tetején aranybarna lesz.

    2013-03-29 17:21:26   


    Eredeti Tiramisu

    Hozzávalók:
  • 6 nagyon friss tojás
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál cukor
  • 50 dkg mascarpone (natúr tejszínes krémsajt)
  • 2 evőkanál rum
  • 25 dkg babapiskóta

  • A piskóta áztatásához:
  • 3 dl erős feketekávé
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • fél dl egy rum

  • a tetejére:
  • 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  • Elkészítés:
    A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a rummal ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a rummal összekeverjük. A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk, majd amikor megszívta magát, kissé lecsöpögtetve, egy rétegben tálcára rakosgatjuk. A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk. A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.

    Tanácsok:
    Fontos, hogy a sajtkrém hideg legyen, csak így lesz kemény a krém.

    Hűtőszekrényben kb.fél órán át állni hagyjuk.

    2012-12-08 22:13:44   


    Gőz bukta

    Hozzávalók:
    Kovász:
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej

  • tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • kevés tej (kb 2,5 dl)
  • 4 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • csipet só

  • Tészta tetejére kenésnek:
  • 10 dkg zsír v. margarin

  • Elkészítés:
    A sütőt 180 fokra előmelegíteni.
    A tészta hozzávalóit elkeverjük és dagasztjuk, majd 5x8 cm-es kockákra vágjuk a nyújtott tésztát és 15 percig állni hagyjuk. Majd megtöltjük és ismét állni hagyjuk fél órát. Utána kisütjük, de a tetejét előtte lekenjük.

    2010-11-15 12:36:02   


    Hagyományos Osztrák kuglóf

    Hozzávalók:
  • 24 dkg Rama
  • 12 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • 5 g só
  • 10 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 28 dkg liszt
  • 1 g sütőpor
  • 10 dkg mazsola
  • 5 cl rum
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • 5 cl olaj

  • Elkészítés:
    Tészta recept:
    A mazsolát megmossuk és rummal meglocsoljuk. A Ramát a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. A tojásfehérjéket 12 dkg cukorral kemény habbá verjük. A habot a sárgás masszához keverjük és a sütőporos lisztet is hozzáadjuk, majd a mazsolát és a 10 dkg darabolt csokoládét is belekeverjük. A kuglófformát kikenjük Ramával és liszttel beszórjuk, a tésztát beletöltjük, elsimítjuk a tetejét. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük és kb 70 percig sütjük. Ha megsült kivesszük a sütőből és a formában langyosra hűtjük, majd deszkára borítva kivesszük a formából, konyharuhával letakarva teljesen kihűtjük. Amíg hűl elkészítjük a csokoládés mázat.

    Máz receptje:
    15 dkg jó minőségű étcsokoládét gőz fölött felolvasztunk kb 5 cl olajjal. A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk és lekenjük vele a kuglófot, majd az olvasztott csokoládéval bevonjuk a tésztát. A csokoládét díszíthetjük kókusz reszelékkel, naranccsal, stb.

    2013-12-19 00:00:00   


    Házi krémes

    Hozzávalók:
    Tészta:
  • 1 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál ecet
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1/2 kg rétes liszt
  • 1 egész tojás
  • 52 dkg Rama margarin

  • Krém:
  • 1 L tej
  • 8 tojás sárgája
  • 8 tojás fehérje
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg kristálycukor
  • 24 dkg liszt

  • Elkészítés:
    Tészta:
    - vizes rész: 1 pohár vízbe 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál ecet, 1 kávéskanál cukor.
    Összegyúrni:
    - száraz rész: 1/4 kg rétes liszt, 1 egész tojás, 2 dkg Rama margarin. Ezt összegyúrni úgy, hogy közben csak annyi vizet önteni a pohárból, amennyit a tészta bevesz. Utána ezt 2 részre osztani.
    - zsíros rész: 1/4 kg rétes liszt, 1/2 kg Rama margarin. Ezt összegyúrni és 3 részre osztani és hûtõbe tenni.

    A két tésztát ezután kinyújtva felváltva egymásra rakni "zsebkendõbe" hajtva. Majd kinyújtani megint. Ezt háromszor kell megcsinálni. Ha kész egy lapos tepsiben megsütjük (4 lap jön ki belõle). A tepsi olyan legyen, hogy abból a tésztát ki lehessen csúsztatni, ha megsült, mivel akkor törékeny lesz.

    Krém:
    1 L tejet felforralunk. Ezalatt 8 tojás sárgáját, 2 csomag vaníliás cukrot, 50 dkg kristálycukrot és 24 dkg lisztet csomómentesen elkeverünk. Amikor a tej felforrt a forró tejjel lassan, csomómentesen elkeverjük úgy, hogy a tejet öntjük hozzá a keverékhez. Ezt a keveréket újra felforraljuk. Amíg a keverék felforr a 8 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd a megfõtt krémbe keverjük fakanállal beleforgatva. A megsütött tésztalapokra krémet teszünk és egy-egy lapot elõre felkockázunk 5x5 cm-es kockákká és ezzel fedjük le a krémet. Ezt hûtõben meghûtve, majd felvágva tálaljuk.

    2010-06-12 09:32:03   


    Japán túrótorta

    Hozzávalók:
  • 120 g tehéntúró
  • 120 g tej csokoládé vagy fehér csokoládé
  • 3 db tojás
  • 5 csepp margarin
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kristály cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor

  • Elkészítés:
    A csokit a túróba törjük és mikróban 2 percig melegítjük, hogy a csoki kicsit megolvadjon. A tojások fehérjéét egy keverő tálba rakjuk, a sárgáját a csokis túróba és a kristálycukrot is bele rakjuk. A fehérjébe rakunk 1 zacskó vaníliás cukrot és kemény habbá verjük. A csokis-tojásos túrót addig verjük habverővel, amíg sima nem lesz. Ezután bele keverjük a kemény tojás habot.

    Egy kerek szilikonformát kikenünk margarinnal, beleöntjük a masszát, ezt pedig beleültetjük egy tepsibe, amiben kényelmesen elfér, megtöltjük meleg csapvízzel a tepsit, és betoljuk az előmelegített sütőbe.

    170 fokon (vagy közepes lángon) sütjük 20 percig, tűpróbát tartunk. Nem kell várni, hogy megpiruljon a teteje, mert ennyi idő alatt nem fog.

    Óvatosan kicsúsztatjuk a szilikon formából egy tányérra és a porcukorral megszórjuk a tetejét.

    2018-03-02 00:00:00   


    Krémes csokoládés pite

    Hozzávalók:
    Pitetészta:
  • 175 g tönköly finomliszt
  • 85 g puha vaj
  • 2 evőkanál nád porcukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj (elhagyható)
  • 3-4 evőkanál langyos víz

  • "Brownie krém":
  • 3 nagy tojás
  • 270 g világos nádcukor
  • 1 vanília kikapart magjai
  • 175 g olvasztott vaj
  • 50 g tönköly finomliszt
  • 50 g kakaó

  • 50 g török mogyoró (vagy dió, mandula)
  • 50 g étcsokoládé
  • Elkészítés:
    Elkészítjük a pitetésztát. A lisztet, vajat, porcukrot, és vizet összekeverjük, gyúrjuk. Az elkészült pitetésztát ha nagyon puha hűtőbe helyezzük 10-15 percre. Kör alakúra nyújtjuk (nem szükséges lisztezni a deszkát), az átmérője legyen kb. 28 cm, hogy a 23 cm-es formába peremet is tudjunk képezni. A pitetésztát a tepsiben villával kissé szurkáljuk meg. Hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjen, majd előmelegített 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt kissé megsütjük. Nem kell készre sütni. Érdemes a perem miatt pitesúlyt használni vagy ha az nincs kéznél, akkor alufóliából egy korongot készítsünk (hogy a perem szépen megmaradjon).

    Amíg elősül a tészta elkészítjük a brownie krémet. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (a cukor olvadjon el). Hozzáadjuk a vanília magjait, az olvasztott vajat majd a lisztet és a kakaót. A mogyorót és a kemény étcsokoládét aprítóban daraboljuk. Amennyiben nincs gépi aprítónk késsel is apríthatjuk.

    Az elősütött pitetésztát kivesszük, megszórjuk a darált mogyorós-csokoládés keverékkel majd ráöntjük a brownie krémet. További 30 percet sütjük.

    Akár langyosan is kínálhatjuk, akkor a töltelék folyósabb lesz (mint a képen), de hűtve akár, akkor jobban összeáll. Kakaót szitálhatunk rá. Kínálhatunk mellé habos tejet, kávét, teát vagy éppen vanília fagyit.

    2012-10-24 09:54:40   


    Madártej

    Hozzávalók:
    Az alaphoz:

  • 1 l tej
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt

  • A habhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 2 evőkanál porcukor

  • Elkészítés:
    A tojásfehérjékből és porcukorból kemény habot verünk.

    Az alaphoz valókat a tej kivételével összekeverjük, amíg ki nem fehéredik a tojás sárgája, majd a tejjel felöntjük apránként. Átöntjük egy nagy lábosba és feltesszük főzni. Közben kevergetjük.

    Ha felforrt, a habból evőkanállal galuskákat rakunk bele. Az összes habot bele lehet rakni. Majd addig főzzük finoman kevergetve, amíg a hab megkeményedik egy kicsit. Utána tálakba öntjük és jól lehűtjük. Hidegen tálaljuk.

    2016-01-23 00:00:00   


    Nutellás-banános csokoládé torta

    Hozzávalók:
    Tészta:
  • 140 g cukor
  • csipet só
  • 170 g liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 2 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 egész banán
  • 1 kis üveg nutella
  • kis üveg barack lekvár

  • Csokikrémhez:
  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 23 dkg vaj
  • 100 g tejcsokoládé
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 dl tejszín

  • Elkészítés:
    Krém:
    A csokoládét felolvasztjuk víz felett vagy langyos főzőlapon. A tojásokat feltörjük és pohárba rakjuk. Az olvadt csokihoz öntjük a porcukrot, vaníliás cukrot, vajat, kakaóport és alaposan elkeverjük. Megvárjuk míg a vaj felolvad. Majd a tojásokat is bele öntve alaposan elkavarjuk. Végül a tejszínt is bele öntjük és addig főzzük, míg el nem kezd kicsit bugyogni. Ekkor levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni és hűtőbe tesszük pár órára amíg el kezd sűrűsödni, de még kenhető marad.
    Tészta:
    A tojások fehérjéjét egy csipet sóval és 40 g cukorral kemény habbá verjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, 100 g cukorral, a fél csomag sütőporral. Majd bele rakjuk a tojást, olajat és tejet és simára keverjük. Ezután a tojáshabot belekeverjük egyenletesen. Ezután 22 cm-es tortaformába öntjük a krémet és 175 fokon kb 45 perc alatt készre sütjük. Tűvel ellenőrizzük hogy belül megsült-e. Majd hagyjuk kihűlni.

    A tésztát felvágjuk vízszintesen 4 felé. Egy réteget megkenünk nutellával, arra vékonyra szeletelt banán karikákat teszünk, majd vékonyan megkenjük csoki krémmel. Utána rárakunk egy szelet tortalapot, majd azt megkenjük a lekvárral. Erre megint egy szelet tortalap, amit megkenünk megint nutellával, arra banán szeleteket rakunk megint és azt megkenjük csokikrémmel. Erre jön az utolsó tortalap és azt az oldalával együtt megkenjük a csokikrémmel. Majd pár órára a hűtőbe rakjuk.

    0000-00-00 00:00:00   


    Palacsinta

    Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl olaj

  •  
    Elkészítés:
    A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük, majd fél órát hagyjuk pihenni. Utána forró palacsinta sütőben megsütjük (kb 8-10 palacsinta jön ki belőle).

    2013-02-18 00:39:37   


    Püspökkenyér

    Hozzávalók:
  • 4 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 14 dkg porcukor
  • 10 dkg aprított dió vagy mandula
  • 5-5 dkg mazsola és aszalt (cukrozott) gyümölcs
  • kevés reszelt narancs- és citromhéj
  • 10 dkg tej vagy étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál folyós lekvár
  • 14 dkg rétesliszt
  • pici só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

  • Elkészítés:
    A szétválasztott tojások sárgáját keverjük jó krémesre a porcukorral (fakanállal legalább 10 percig, a robotgép habverőjével 5 percig). Szórjuk bele az aprított diót/mandulát, aztán a csokit, a mazsolát és a kis darabokra vágott aszalt gyümölcsöt, cukrozott gyümölcskockákat. Fontos, hogy aprók legyenek a mag- és gyümölcsdarabok. Aztán a citrushéj és a lekvár, majd egy átforgató keverés. Most még kemény és sűrű a massza. A lazításig tegyük félre. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A félretett tojásfehérjékből verjünk kemény habot. Ezt aztán széles, átforgató mozdulatokkal - pl. falapáttal - a sűrű masszához adjuk, végül rászórjuk a sóval és szódabikinivel elkevert réteslisztet, s azzal is átkeverjük. Hígabb, de nem folyós masszát fogunk kapni, amit a kivajazott, kifinomlisztezett őzgerincformába kanállal belelapátolunk. Ügyeljünk arra, hogy ne töltse ki teljesen a massza, mivel hízni fog sülés közben! Toljuk be az előmelegített sütőbe, és süsssük legalább 50 percig.

    2012-08-23 00:00:00   


    Rákóczi túrós

    Hozzávalók:
    tészta:
  • 25 dkg liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl

  • töltelék:
  • 50 dkg túró
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa vagy daráltkeksz
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl tejföl
  • 1 db citrom héja
  • 1-2 dl Barackíz

  • habhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor

  • Elkészítés:
    Egy nagy tálba dolgozzuk össze a tésztához valókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a tojások sárgáit, a tejfölt. Gyúrjuk össze és egy órára a hűtőbe téve pihentessük.

    A töltelékhez a tojás sárgákat a cukorral keverjük ki jó krémesre, majd morzsoljuk bele az áttört túrót, tejfölt, a mazsolát, zsemlemorzsát és a citrom reszelt héját. Legvégül keverjük hozzá a 2 tojás felvert habját.

    A tésztát nyújtsuk ki ceruzavastagságúra, majd fektessük egy kb. (20 x 30-as), vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe (vizes kézzel elsimíthatjuk a tetejét, ha nem gyúrjuk hanem csak belenyomkodjuk a tepsibe). Villával megszurkáljuk és 180 fokon 10 percig elősütjük.

    Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük rá a baracklekvárt, majd következik rá a túrós töltelék. Így sütjük még 20 percig.

    A fehérjéket verjük fel kemény habbá a porcukorral, és simítsuk rá a túrókrémre, vagy akár csillagos csővel ellátott nyomózsák segítségével is berácsozhatjuk. Sütőben visszatéve még pár percig sütjük, majd kinyitott sütőajtónál legalább 10 percig szárítjuk. Vizes késsel szeleteljük.

    2013-03-28 02:30:42   


    Répatorta (28 cm-es)

    Hozzávalók:
    Tortába:
  • 30 dkg rétesliszt
  • 3 tojás
  • 25-30 dkg reszelt sárgarépa
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kis fahéj
  • 1 csomag sütőpor

  • Mázhoz:
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál vaj

  • Elkészítés:
    A porcukrot kikavarjuk a tojássárgákkal és az olajjal.

    Hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Alaposan összekavarjuk. Kis fahéjjal vagy citromhéjjal ízesítjük.

    A tojásfehérjékből habot verünk. Óvatosan a masszához forgatjuk Sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.

    A máz hozzávalóit kb. méz sűrűségűre kavarjuk, és a kihűlt tortát bevonjuk vele. Díszítésnek használhatunk marcipánrépát.

    sütési hőfok: 180°C

    2012-11-29 17:47:40   


    Rizskok

    Hozzávalók:
  • 30 dkg rizs
  • 1 L tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 3 dl víz
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 5 dkg mazsola

  • Elkészítés:
    A rizst felrakjuk főni a 3 dl vízzel, majd mikor elkezdi felszívni, akkor ráöntjük a tejet, sót. Mikor megfőtt - kb. mint a tejberizs -, akkor félre rakjuk hűlni.

    A tojás sárgáját össze keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, citrom héjjal, mazsolával és a rizsbe forgatjuk. A fehérjét kemény habbá verjük és ezt is belekeverjük a rizsbe. Ezt a masszát beleöntjük egy 28 cm átmérőjű kivajazott tepsibe és kb 180 fokon 1 óra alatt (ha kb 5 cm vastag réteg) készre sütjük.

    Tálaljuk lekvárral vagy szörppel, porcukorral.

    2013-01-29 01:22:57   


    Rumos csokis süti

    Hozzávalók:
  • 3-4 evőkanál kakaópor
  • 500 g darált keksz
  • 250 g margarin
  • 200 g kristálycukor
  • 2 dl tej
  • rum (ízlés szerint)

  • Csokimázhoz:
  • 100 g tortabevonó
  • 2 evőkanál vaj

  • Elkészítés:
    A margarint, a cukrot és a tejet egy lábasba teszem, és kevergetve addig melegítem, amíg a margarin és a cukor felolvad. A darált kekszet összekeverem a kakaóporral. A tejes masszát ráöntöm a kakaóval elkevert kekszre és belekeverem a rumot is.

    A masszát alaposan összedolgozom és egy nagyobb jénai tálba nyomkodom. Amíg elkészítem a mázat, addig beteszem a hűtőbe.

    A csokit vízfürdő felett felolvasztom a vajjal együtt, majd ráfolyatom a lehűlt kekszmasszára, egyenletesen eloszlatom a tetjén, majd tálalásig hűtőbe teszem.

    Tipp: ha szép szeleteket szeretnénk kapni, forró vízbe mártott késsel vágjuk fel.

    2012-05-15 19:15:12   


    Sajtos pogácsa

    Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 2 dl tejföl v. joghurt
  • 3 dkg élesztő
  • 15 dkg reszelt sajt (a tésztába)
  • 3 teáskanál só
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • kb 5 dkg reszelt sajt

  • Elkészítés:
    A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy csipet sajtot teszünk rá. Aranysárgára sütjük.

    2012-07-30 19:55:01   


    Sajtos pogácsa

    Hozzávalók:
  • 1000g liszt
  • 100g sajt
  • 320g vaj
  • 400g tejföl
  • 3 db tojás
  • 25g só
  • 30g cukor
  • 35g friss élesztő
  • 150ml tej
  • 150g sajt a szóráshoz

  • Elkészítés:
    Az élesztőt elkeverjük a tejben és felfuttatjuk, majd azonnal a többi hozzávalóhoz adjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk. (A tészta állaga egy kalácstésztára emlékeztet.) A gyúrás után azonnal kinyújtjuk, majd egyszer hajtogatjuk. Ezt követően letakarjuk hogy ne száradjon ki és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. Másnap újból egyet hajtogatunk a tésztán, s újból 1,5 cm vastagra nyújtjuk még hidegen. A tésztát kiszaggatjuk, a pogácsákat tepsibe tesszük, majd a felvert tojással megkenjük és reszelt sattal megszórjuk. Ezután a pogácsákat kelni hagyjuk, s amikor a tészta a duplájára nőtt, 170°C hőmérsékletű sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

    2012-09-20 19:11:24   


    Szedres süti

    Hozzávalók:
  • 16 dkg ráma
  • 8 evőkanál tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál só
  • 20 dkg szeder vagy más bogyós gyümölcs

  • Elkészítés:
    A szedret megmosom, megszárítom. A rámát, a tejfölt, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a vaníliás cukrot és az egész tojásokat összeöntöm és habosra keverem.

    A lisztet, a sütőport, a sót egy tálban összekeverem, majd a tojásos masszába öntöm és simára keverem. A tésztát sütőpapírral kibélelt (vagy rámával kikent) kerek tortaformába egyengetem, a tetején eloszlatom a szedret, és óvatosan lenyomkodom őket.

    Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

    Porcukorral meghintve tálalom.

    2012-08-08 20:21:52   


    Szilvás sütemény

    Hozzávalók:
    Hozzávalók
  • 14 dkg liszt
  • fél cs. sütőpor
  • 14 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. narancslé
  • 20 dkg szilva

  • Tetetejére:
  • citromlé
  • barnacukor

  •  
    Elkészítés:
    A tojásokat és a tojássárgáját egy csipetnyi sóval enyhén felverem, majd hozzákeverem a narancslét is. A vajat a cukorral habosra keverem. Fokozatosan belecsurgatom a tojásokat, és hozzáadom a sütőporos lisztet.

    A tésztába forgatom a feldarabolt szilvát, majd a masszát egy kivajazott kenyérformába kanalazom. A maradék szilvagerezdeket a tetejére szórom. 160 fokon (légkeverésnél 150 fok) kb. 40-45 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

    10 percig a formában hagyom hűlni, majd sütőrácsra helyezem. A citromlét elkeverem a barnacukorral, és a hűlő sütemény tetejére csorgatom.

    2012-11-03 23:48:28   


    Tejbegríz

    Hozzávalók:
  • 500 ml tej
  • 1 csipet só
  • 65 g búzadara
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola

  •  
    Elkészítés:
    A tejet felforraljuk a cukorral, sóval, mazsolával és vaníliás cukorral. Mikor felforrt, akkor beleöntjük a búzadarát és addig főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik. Majd tálakba öntjük és csoki darabokkal vagy kakaóval megszórjuk. Esetleg lekvárral tálaljuk.

    2012-12-17 14:03:29   


    Vizes piskóta

    Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 16 dkg rétesliszt
  • 4 evőkanál víz
  • sütőmargarin a tepsi kikenéséhez

  •  
    Elkészítés:
    Első lépésként begyújtjuk a sütőt (kb. 180 fok), hogy felmelegedjen, mire a tészta elkészül. Kikenünk margarinnal egy közepes méretű tepsit, majd körbeszórjuk rétesliszttel (az oldalát is).

    A tojásfehérjéket nagy tálba, a sárgákat pohárba tesszük. Kemény habbá verjük a fehérjéket, hozzáadjuk a cukrot, majd a sárgákat, a vizet, és végül a lisztet.

    Beleöntjük a tésztát a kikent-szórt tepsibe, kicsit a munkaasztalhoz kocogtatjuk, hogy a buborékok feljöjjenek, majd berakjuk a sütőbe, és visszavesszük a hőfokot kb. 160 fokra! 20-30 perc sütés után érdemes ránézni, általában ekkor már van illata. Villával vagy hústűvel a közepébe szúrunk, ha nem marad tészta az eszközön, kész a sütemény.

    2013-09-21 01:07:58   


    Zserbó

    Hozzávalók:
    A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 100 ml tej
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csipet só

  • A töltelékhez:
  • 800 g sárgabaracklekvár
  • 350 g darált dió
  • 250 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

  • A tetejére máznak:
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 80 g vaj
  • 100 g csokoládé
  • 0,5 dl tejszín

  • Elkészítés:
    A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mokkáskanál cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk. A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne. Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk. Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ha megkelt hűtőbe rakjuk jó félórára.

    Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre. A lekvárt is is osszuk el 3 részre.

    A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot. Érdemes szilikon lapon nyújtani, mert azzal könnyű átrakni a tepsibe. A szilikont ne hagyjuk a sütiben!

    Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió). A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.

    Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni.

    Ezalatt a csokit feltördeljük és egy lábasba tesszük, belerakjuk a vajat, cukrot, tejszínt, kakaóport és addig melegítjük lassú tűzön folyamatos kevergetéssel, amíg minden fel nem olvad benne. Majd a csomómentes öntetet a tetejére öntjük a sütinek és egyenletesen elkenjük.

    Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.

    2017-12-24 00:00:00