Hozzávalók:
A tésztához:
500 g finomliszt
250 g vaj
20 g élesztő
100 ml tej
0.5 teáskanál cukor
4 db tojássárgája
1 csipet só
A töltelékhez:
800 g sárgabaracklekvár
350 g darált dió
250 g porcukor
2 csomag vaníliás cukor
A tetejére máznak:
5 evőkanál kakaópor
5 evőkanál porcukor
80 g vaj
100 g csokoládé
0,5 dl tejszín

Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mokkáskanál cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk. A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne. Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk. Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ha megkelt hűtőbe rakjuk jó félórára.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre. A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot. Érdemes szilikon lapon nyújtani, mert azzal könnyű átrakni a tepsibe. A szilikont ne hagyjuk a sütiben!
Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió). A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni.
Ezalatt a csokit feltördeljük és egy lábasba tesszük, belerakjuk a vajat, cukrot, tejszínt, kakaóport és addig melegítjük lassú tűzön folyamatos kevergetéssel, amíg minden fel nem olvad benne. Majd a csomómentes öntetet a tetejére öntjük a sütinek és egyenletesen elkenjük.
Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
2017-12-24 00:00:00