Receptek


Péksütemények



Péksütemények

Fonott kalács mazsolával

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg Rama margarin
  • 2 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • mazsola

  • Elkészítés:
    Langyosítsunk meg a tejet egy kis cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. A margarint olvasszuk fel, és hagyjuk hűlni.

    A lisztet tegyük egy nagy tálba. Óvatosan törjük fel a tojásokat (érdemes egyenként külön tál felett, nehogy egy rossz tojás miatt kárba vesszen a többi alapanyag).

    Az egyik tojásból tegyünk félre kevés fehérjét a kalács megkenéséhez, a többit és a teljes másik tojást adjuk a liszthez. A cukrot, a margarint és a felfutott élesztőt és tegyük a tálba (ízlés szerint a mazsolát is). A végén lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Dolgozzuk ki jól a kelt tésztát. (kb. 5 perc alapos gyúrás)

    Meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve kelesszük dupla térfogatúra, kb. 30-35 perc alatt.

    A sütőt melegítsük elő 180 fokra (közepes fokozat a gázsütőn). Egy nagy tégla formát béleljünk ki sütőpapírral.

    A megkelt tésztát néhány mozdulattal gyúrjuk át. Vágjuk három egyenlő darabra, ezeket formázzuk kukaccá. Fonjuk össze. Tegyük bele a formába (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe), kenjük meg a tetejét a félretett fehérjével és hagyjuk másodszor is kelni 10 percet.

    35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk be egy sütőpapírral.


    2013-03-13 10:16:11   


    Rozsos kenyér

    Hozzávalók:
  • 20 dkg rozsliszt
  • 20 dkg finomliszt vagy teljes kiőrlésű liszt vagy tönkölyliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl olaj

  •  
    Elkészítés:
    A hozzávalókat összegyúrjuk, géppel kb 5 percig dagasztjuk. Egy kis vajjal kikent formába kanalazzuk vagy tepsire rakjuk kenyér formára gyúrva. Kelni hagyjuk kb. 1 órát, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.

    Ha megsült hagyjuk kicsit kigőzölni, ha kihűlt akkor lehet szeletelni.

    2013-03-25 23:08:19   


    Vizes zsemle

    Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél ek cukor
  • 2 kávéskanál só
  • 2 tojás

  • Elkészítés:
    Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk.
    Összekeverjük a többi hozzávalóval és az egyik tojással, és a tesztát jó alaposan, legalább 30 percig dagasztjuk.
    Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk 30-40 percig.
    A megkelt tésztát lisztes deszkán 10-12 részre osztjuk, és kis labdákat formálunk belőle. Majd olajjal kikent tepsibe helyezzük őket, de egyszerre csak fél adagot, mert sütés közben is kelni fog. Átkenjük tojással, majd még 30-40 percig kelni hagyjuk, aztán még egyszer átkenjük őket.

    Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal vagy köménnyel.
    Közepes hőmérsékleten, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

    2010-11-15 12:36:02