Receptek


Köretek



Köretek

Majonézes krumplisaláta

Hozzávalók:
Krumplihoz:
  • 2 kg krumpli
  • 1 nagy fej vörös vagy lila hagyma
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál ecet

  • Öntethez:
  • 4 tojás sárgája
  • 3 dl étolaj
  • 0,5 L tejföl
  • 2-3 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só

  • Elkészítés:
    Sós vízben feltesszük főni héjastól a krumplit (2 teáskanál sót teszünk a vízébe).
    A vöröshagymát felkarikázzuk. 1 liter vizet 1 teáskanálnyi sóval és az ecettel felforralunk. A hagymát ebbe lébe tesszük és addig főzzük, amíg üveges lesz (abáljuk). A megfőtt krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk majd az ecetes lével leöntjük még melegen és kb. 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megvárjuk míg kihűl.
    Amíg a krumpli hűl, elkészítjük az öntetet:
    A tojást néhány órával korábban kivesszük a hűtőből, hidegen nem jó vele dolgozni. A 4 sárgáját kikeverjük a cseppenként adagolt olajjal, míg krémes nem lesz, ez a legfontosabb lépés. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a sót, végül a mustárt ízlés szerint. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a krumpli-hagyma keverékhez és lehetőség szerint pár órán át pihenni hagyjuk hűtőben. Rakhatunk bele főtt kukoricát, sonkacsíkot, ki mit szeret. Hidegen a legfinomabb.

    2013-02-05 21:02:59   


    Nokedli

    Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • olaj vagy zsír

  • Elkészítés:
    A lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel keverjük össze, hogy könnyen keverhető massza legyen (tejföl sűrűségű). Lobogó, sós vízbe - amibe tehetünk 1 evőkanál olajat is - szaggatjuk, egyszerre inkább kevesebbet. Kb. 10 percig főzzük, közben többször megkeverjük, nehogy az alján leragadjon. Ha feljön a tetejére, leszűrjük a nokedlit, leöblítjük. Lecsöpögtetve elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal. Pörköltekhez adjuk köretként.

    2012-07-01 17:02:58