Receptek


Főételek



Főételek

Lángos

Hozzávalók:
Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • víz
  • 1 kávéskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • olaj a sütéshez

  • Fokhagymalé:
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz

  • Elkészítés:
    A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Egy pohárba pici cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük, és addig várunk, míg felfut.

    Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. A tésztának kicsit kell csak keménynek lennie, mint egy kalács tésztának. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.

    Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még a fokhagymával is jól megkenheti.

    2013-06-21 22:21:52   


    Lecsó

    Hozzávalók:
  • 3 kg lecsópaprika
  • 1 kg paradicsom
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál sertészsír
  • só ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 dl víz

  •  
    Elkészítés:
    A hagymát apróra vágjuk, a paprikát nagyobb darabokra (a magos része is mehet bele aki szereti, mert finoman sűríti), a paradicsomot kb. nyolcadokra.

    Egy edényben felhevítjük a zsírt, rádobjuk a hagymát és megpirítjuk. Ha már szép üveges, akkor rádobjuk a paprikát, és legalább 15 percig sütjük, és csak ezután sózzuk.

    Levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, átforgatjuk és hozzáadunk egy kevés vizet (2-3 dl). Tovább főzzük, hogy a paprika megpuhuljon.

    Ha a paprika már nem roppan, akkor hozzáadjuk a paradicsomokat. Közben persze megkóstoljuk, hogy elég sós-e. Addig főzzük, amíg a paradicsomok is szétfőnek.

    2014-08-22 00:00:00   


    Marha bourguignon

    Hozzávalók:
    Húshoz:
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1,5 kg marhahús kb. 4 centis kockákra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 szeletelt répa
  • 1 szeletelt hagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 pohár vörösbor
  • 2-3 pohár húsleves
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 gerezd áttört fokhagyma
  • 0,5 teáskanál kakukkfű
  • 1 babérlevél összemorzsolva
  • 1 csokor friss petrezselyem

  • Barnított hagymához:
  • 18-24 kis meghámozott fehér hagyma, kb. 2-2,5 centi átmérőjűek (barnítva, előkészítve a mellékelt leírás szerint)
  • 1,5 evőkanál vaj
  • 1,5 evőanál olaj
  • 0,5 csésze húsleves, száraz fehérbor, vörösbor vagy víz
  • bors
  • 4 szál petrezselyem
  • 0,5 babérlevél
  • 1 teáskanál kakukkfű (gézbe csomagolva)

  • Pirított gombához:
  • 25 dkg negyedelt friss gomba (vajon pirítva a mellékelt leírás szerint)
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1-2 evőkanál szeletelt zöldhagyma
  • bors

  • Elkészítés:
    1. Vágd le a húsos szalonna bőrét, szeld fél centi vastag, 4 centi hosszú csíkokra a szalonnát. Lassú tűzön főzd 10 percig kb. 1,3 l vízben. Csepegtesd le és szárítsd meg.

    2. Melegítsd elő a sütőt 230 fokra.

    3. Közepes hőfokon pirítsd a szalonnát 2-3 percig, míg világosbarna lesz. Szedd ki egy lyukas kanállal egy tálba.

    4. Töröld meg a marhahúst papírtörlővel; ha nedves, nem pirul meg eléggé.

    4. Készítsd elő a serpenyőt, forrósítsd fel a zsiradékot újra, add hozzá az olajat, tedd bele a marhahúst, pirítsd meg, csak néhány darabot egyszerre, míg szép barna nem lesz minden oldala. Add a szalonnához.

    5. A visszamaradt zsiradékban pirítsd meg a felszeletelt zöldségeket, vedd ki, majd öntsd ki a zsiradékot ezután.

    6. Tedd vissza a marhát és a bacont a serpenyőbe, és szórd rá a borsot és sót. Ezután hintsd meg a liszttel, rázd össze, hogy a húskockákat beborítsa mindenhol a liszt. Tedd a serpenyőt fedetlenül az előmelegített sütő közepére 4 percre. Ezután keverd jól át az edény tartalmát, és tedd vissza a sütőbe újabb 4 percre. (Megbarnul a liszt, és a húst egy könnyű ropogós bevonattal vonja be.) Vedd ki az edényt a sütőből, és mérsékeld a hőfokát 160 fokra.

    7. Öntsd bele a bort és annyi húslevest, hogy a húst ellepje. Add hozzá a paradicsompürét, a fokhagymát, a kakukkfüvet és babérlevelet. Lassan forrald fel, majd fedd le, és tedd a sütő alsó harmadába. Állítsd be úgy a hőfokot, hogy a folyadék nagyon lassan forrjon, és hagyd ott 2,5-3 órát. A hús akkor van kész, ha a villát könnyedén bele tudod szúrni.

    8. Míg a marha fő, készítsd elő a hagymát és a gombákat – a mellékelt leírás szerint. Ha kész vannak, tedd őket félre.

    9. Mikor a hús porhanyós, öntsd az edény tartalmát egy szitán keresztül egy lábasba. Mosd ki az edényt (amiben a hús volt), majd a húst és bacont tedd vissza bele. Egyenletesen fedd be a főtt hagymával és gombával a tetejét.

    10. Szedd le a zsírt a szószról. Forrald a szószt 1-2 percig, közben folyamatosan szedd le a felemelkedő zsírt a tetejéről. Ezután kb. 2,5 pohárnyi szószt kellett kapnod, mely eléggé sűrű ahhoz, hogy a belemártott kanalat beborítsa. Ha túl híg, főzd tovább. Ha túl sűrű lett, keverj bele néhány evőkanálnyi húslevest. Kóstold meg, ha szükséges, fűszerezd még. Öntsd rá a szószt a húsra és zöldségekre.

    11. Ha azonnal tálalnád, fedd le az edényt, és forrald 2-3 percig, menet közben többször locsold meg a szósszal a húst és a zöldségeket. Tálald az edényben, vagy egy tálon elrendezve a húst, körülötte a köretet, és petrezselyemmel dekoráld.

    12. Ha később tálalnád, akkor a kihűlt ételt lefedve tedd hűtőbe. Kb. 15-20 perccel a felszolgálás előtt forrald fel, fedd le, és forrald nagyon lassan 10 percig, időnként locsold meg a húst és zöldségeket a szósszal.


    Gomba elkészítése:

    Használd az így elkészített gombát önálló köretként, vagy más ételek részeként (pl. coq au vin, boeuf bourguignon, poulet en cocotte). A megfelelően pirított gomba enyhén barna, és nem izzadja a nedveket főzés közben; ehhez a gombáknak száraznak kell lenni, a vajnak nagyon forrónak, és a gombák nem lehetnek zsúfoltan a serpenyőben. Ha egyszerre túl sokat pirítanál, akkor pirítás helyett párolni fogod őket – a nedvek kiszöknek, és a gombák nem barnulnak. Ha tehát nagy mennyiséget szeretnél készíteni, több részletben pirítsd őket.

    1. A serpenyőben forrósítsd fel a vajat és olajat. Amint a vaj habzása alábbhagy – ez jelzi, hogy a vaj eléggé forró –, add hozzá a gombákat. Rázogasd a serpenyőt 4-5 percig. Pirítás közben a gombák először felszívják a zsiradékot, majd kb. 2-3 perc környékén az újra megjelenik a felszínen, és a gombák ezután fognak barnulni. Amint enyhén barnák lettek, vedd le a tűzről.

    2. Tedd rá a hagymát, és közepes lángon további 2 percig együtt pirítsd őket.

    A pirított gombát elkészítheted előre is, ekkor tedd félre, majd melegítsd újra fel, mikor szükség van rá. Tálalás előtt fűszerezd.


    Barnára dinsztelt hagyma:

    A barnára dinsztelt hagymát akkor használjuk, ha barna hatást szeretnénk az ételben elérni – mint pl. a barna becsináltak, coq au vin vagy boeuf bourguignon – vagy más zöldségekkel együtt használjuk.

    Mikor a vaj és olaj buborékozni kezd a serpenyőben, add hozzá a hagymát, és pirítsd közepes lángon kb. 10 percig, folyamatosan kevergetve, míg a hagyma mindenhol teljesen egyenletesen barna nem lesz.


    2014-09-08 00:00:00   


    Mustáros Sült pulykacomb

    Hozzávalók:
  • 1 kg pulykacomb (1 alsó és 1 felső comb)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál majoranna
  • fehérbors ízlés szerint
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 kis db vöröshagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 dl olívaolaj

  •  
    Elkészítés:
    A fokhagymát és a vöröshagymát apróra daráljuk, összekeverjük a mustárral, a többi fűszerrel és sóval.
    A pulykacombokat bevagdossuk több helyen, és jól bedörzsöljük a fűszeres mustárral.
    Olajozott tepsibe rakjuk, és 2 órát sütjük fóliával letakarva, majd a fóliát levéve még fél órát hagyjuk pirulni.

    0000-00-00 00:00:00   


    Pizza

    Hozzávalók:
    Tészta:
  • fél kg liszt
  • fél kocka élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dl langyos víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só

  • Pizza szósz:
  • 1 kg paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 répa
  • 1 zeller (levelestől)
  • 1 petrezselyem (levelestől)
  • 2 nagy húsos paprika
  • ízléstől függően: 1 kis alma vagy 1 kis cukkini
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • 1 kávéskanál bazsalikom

  •  
    Elkészítés:
    Tészta:
    Langyos tejbe cukrot teszünk és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

    A lisztet, sót és a felfuttatott élesztőt összekeverjük. 2 dl langyos vizet adagolunk hozzá, amíg összeáll a tészta. Majd Kb. 10 percig dagasztjuk.

    Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát. Utána kinyújtjuk, megpakoljuk és félnyersre megsütjük. 2 tepsire elég mennyiség.

    Szósz:
    A hozzávalókat feldaraboljuk, kevés vízben puhára pároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy a végén a főzőlevét elfője.

    Passzírozzuk. Lehet ledarálni, turmixgépben pürésíteni vagy botmixerrel pépesíteni. Ezután üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk. Vagy kis dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.

    A félnyers tésztán a szószt elkenjük, majd arra feltéteket rakunk ízlés szerint (paradicsom, borsó, sonka, hagyma, stb.) majd a tetejére sajtot szórunk és előmelegített sütőben készre sütjük.

    2012-09-08 17:01:07   


    Tejszínes gombapörkölt

    Hozzávalók:
  • 500g tetszés szerinti gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 cs. petrezselyem
  • 1 nagy paradicsom
  • 2 dl víz
  • 1 dl főzőtejszín

  • Elkészítés:
    A hagymát futtasd meg egy pici olajon. Mikor üveges, add hozzá a pirospaprikát. (Előtte vedd le a tűzről, mert megkeseredik a paprika!!!) Öntsd hozzá a felkockázott gombát és paradicsomot és a 2 dl vizet. Fedd le, és várj, amíg a gomba összeesik és levet enged. Add hozzá a fűszereket, felvágott petrezselymet és közepes lángon főzd, amíg megpuhul a gomba. Öntsed hozzá a főzőtejszínt és főzzed amíg kicsit besűrűsödik. Ha egy evőkanál mustárt teszel bele, testesebb lesz a szaftja.

    2012-07-01 15:08:03   


    Töltött (édes)burgonya

    Hozzávalók:
  • 4 nagyobb darab (édes)burgonya
  • 150 g húsos szalonna
  • 100 g sertéssonka
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 nagy fej vörös hagyma
  • 2 duci fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál mustár
  • 5 dkg reszelt sajt

  •  
    Elkészítés:
    Az (édes)burgonyákat meghámozzuk, majd forrásban lévő vízben félkészre főzzük. Lehet sima burgonya is, de az édes burgonyával finomabb. Hosszában bevágjuk őket félig, kicsit szétnyitjuk, majd félretesszük.

    A szalonnát zsírjában elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a kockára vágott sonkát és a vörös hagymát. Addig sütjük tovább amíg a hagyma elkezd üvegesedni. Ekkor az áttört fokhagymát is hozzá adjuk.

    Majd sózzuk, borsozzuk, majd az apróra vágott kaliforniai paprikával együtt főzzük tovább.

    Beletesszük a tejfölt, mustárt, majd a legvégén a petrezselymet. Az egészet gyorsan felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.

    A félig félbevágott (édes)burgonyákat egyesével dupla alufóliára helyezzük, majd a tejfölös-szalonnás szószt a mélyedésbe kanalazzuk.

    A tetejére reszelt sajtot halmozunk, majd az alufóliát összezárjuk úgy, hogy a tejfölös lé ne folyjon ki, viszont a tetejét szabadon hagyjuk, hogy a sajt szépen megpiruljon, majd megsütjük kb 20-25 perc alatt.

    2013-04-20 10:07:33   


    Töltött paprika

    Hozzávalók:
    Szószhoz:
  • 30 dkg sűrített paradicsom
  • ételízesítő ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 közepes db paradicsom (cikkekre vágva)

  • Töltelékhez:
  • 6 közepes db tv paprika
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 0.5 bögre rizs
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 1 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 db tojás

  • Rántás:
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • 2 evőkanál finomliszt (finom)
  • 3 kávéskanál fűszerpaprika

  •  
    Elkészítés:
    A sűrített paradicsomot 1,5-2 l vízzel felöntünk, ételízesítőt, sót, borsot, és cukrot is adunk hozzá, ez még nem lesz a végleges ízesítés, mert sűrítés után lehet csak végleges ízt adni neki. Mindenképpen kóstoljuk meg és ízesítsük saját szájunk íze szerint a végén.

    Amíg felforr, a paprikákat kimagozzuk úgy, hogy szépen egyben maradjanak.

    A darált húst összekeverjük a rizzsel, ételízesítővel, kis sóval, borssal, 1 kávéskanál őrölt pirospaprikával és a tojással, majd a paprikákba töltjük. Ha marad még töltelék, gombócokat formálunk belőle, és azokat is megfőzzük.

    Ha a lé felforrt, beletesszük a paprikákat, és ha van, a gombócokat is, valamint a paradicsomokat cikkekre vágva.

    Miután megpuhult a rizs, a töltelékek megfőttek, kivesszük a paradicsomos léből, és félretesszük őket.

    Rántást készítünk: 1 evőkanál olajhoz 2 evőkanál lisztet és 1-2 kávéskanál pirospaprikát adunk, majd felöntjük 2-3 merőkanál paradicsomos szósszal, alaposan elkeverjük, majd a többi léhez adjuk, ilyenkor utána ízesítünk.

    Visszapakoljuk a töltelékeket, és még 5 percig forraljuk.

    2014-08-22 00:00:00   


    Vörösboros marhapörkölt

    Hozzávalók:
  • 1 kg sovány marhahús (pl. vesepecsenye vagy lábszár)
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • kis darab erős paprika
  • bors
  • 2 dl jó vörösbor
  • 1 kiskanál kömény
  • 2 zöldpaprika
  • 2 nagyobb paradicsom (hámozva, magozva annak aki finnyás)
  • leheletnyi kakukkfű és majoránna

  • Elkészítés:
    A húst közepes kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk kockára. A vöröshagymát 5 evőkanál olajon sütjük, míg aranysárga lesz. Ekkor felöntjük kicsi vízzel, és újból zsírjára sütjük. Megsózzuk közben. A lecsepegtetett húst beledobjuk, és fehéredésig sütjük, erős tűzön. Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma. Tovább főzzük. A zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Ha úgy látjuk, pici vizet önthetünk bele, és ha kell még megsózzuk. Hagyjuk főni, közben bors és só még mehet bele ízlés szerint. Félidőben fűszerezzük a kakukkfűvel és majoránnával, de épp csak egy keveset (1-1 kávéskanállal). Amikor a hús félpuha, mehet bele a felkockázott hámozott paradicsom és a vörösbor. Barnásra főzzük mindezt. A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel, mert ezek a fűszerek sokszor elillannak. A pörköltnek zamatos, fűszeres, barnásnak és sűrűnek kell lennie.

    2012-05-13 23:11:57   


    Zsemlegombóc vadasan

    Hozzávalók:
    Mártás:
  • 1 kg tarja vagy comb
  • 1/2 dl olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehér répa
  • babér levél
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál liszt
  • 3-4 dl tej
  • 2 dl tejföl

  • Gombóc:
  • 1/2 élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1/2 kg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 zsemlét

  • Elkészítés:
    Mártás:
    1 kg tarját vagy combot kikloffolunk. Teflon serpenyőben 1/2 dl olajat forrósítani és ebben 1 fej apróra vágott hagymát halvány sárgára pirítunk. Majd ebben a forró hagymás olajban a hússzeletek mindkét oldalát fehérre sütjük. Kuktába 2 sárgarépát és 2 fehér répát 4 felé vágva, 1 babér levelet, 1 evőkanál kristálycukrot, 1 kávéskanál sót, 1 mokkáskanál õrölt borsot, 2.5dl vizet és egy evőkanál ecetet rakunk és a húst rátesszük és addig dinszteljük a húst fedő alatt, amíg megpuhul (kb 15 perc comb esetén). Ha kész, kiszedjük a húsokat és a maradék folyadékot lesütjük a lábasban, majd 2 lapos evőkanál lisztel elkeverjük. Ezután felöntjük 3-4 dl tejjel és belekeverünk 2 dl tejfölt. A húsokat visszarakjuk és összeforraljuk egy "fortyanásig".
    Zsemlegombóc:
    3 dl tejet, 1 kiskanál kristálycukrot 1/2 élesztővel felfuttatunk. Utána 1/2 kg lisztet az élesztõvel és egy kávéskanál sóval "hólyagosra" keverjük. Majd 1 db kockára vágott zsemlét kevés olajon megpirítunk, a kész zsömlekockákat a tésztába keverjük. A tésztából gombócokat formázunk és zubogó sós vízben készre fõzzük.

    2010-06-12 09:29:33