Receptek


Levesek



Levesek

Babgulyás

Hozzávalók:
  • 25dkg-1 kg füstölt csülök v. füstölt tarja (ízlés szerint)
  • 0,5 kg szárazbab
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 4-5 szál fehérrépa
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál fűszerpaprika
  • só (ha szükséges)
  • 3-4 ek zsír v. olaj
  • fél zeller
  • 1 csomag petrezselyem
  • 2-3 babérlevél
  • 1 fél karalábé
  • 2-3 szem krumpli (aki úgy szereti) vagy nokedli aki szereti benne

  • Elkészítés:
    A babot átválogatjuk és hideg vízzel átmossuk. 1-2 órára beáztatjuk, majd leöblítjük. A zöldségeket meghámozzuk, karikára vágjuk és a babbal, babérlevéllel együtt, kb 2 liter hideg vízzel felöntve feltesszük főni. Ha rakunk bele krumplit, akkor azt is ekkor kell belerakni. A hagymát apróra, a húsokat nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát a zsíron megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a húst. Fedő alatt megpároljuk. (Mintha pörköltet készítenénk.) Ha a bab és a zöldségek megfőttek, hozzáöntjük a már megfőtt húst és összefőzzük. Kóstolás után, ha szükséges sózzuk. Valamint mikor már jó, bele szaggatjuk a nokedlit és még főzzük tovább 10 percig. Kb. 2 óra alatt van kész.

    2012-08-24 14:48:45   


    Brokkoli krémleves

    Hozzávalók:
  • 20g vaj
  • 1 fej vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500g brokkoli
  • 1,2L víz
  • 160ml főzőtejszín
  • őrölt fehérbors
  • 1 késhegynyi szerecsenydió

  • Elkészítés:
    A brokkolit szétbontjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A tönkjét meghámozzuk, felkarikázzuk.

    A vörös hagymát apróra kockázzuk, majd a vajon üvegesre pirítjuk. A fokhagymát lereszeljük, vagy vékonyra karikázzuk és a hagymával kicsit átsütjük.

    Rátesszük a brokkolit, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Belerakjuk a sót, fűszereket és addig főzzük, amíg megpuhul.

    A tejszínt hozzá öntjük, majd összeturmixoljuk. Ezután egy kicsit még összeforraljuk, ha kell még fűszerezzük.

    Díszíthetjük zsemlekockákkal, tejföllel.

    2016-01-23 00:00:00   


    Brokkoli krémleves

    Hozzávalók:
  • 20g vaj
  • 1 fej vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500g brokkoli
  • 1,2L víz
  • 160ml főzőtejszín
  • őrölt fehérbors
  • 1 késhegynyi szerecsenydió

  • Elkészítés:
    A brokkolit szétbontjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A tönkjét meghámozzuk, felkarikázzuk.

    A vörös hagymát apróra kockázzuk, majd a vajon üvegesre pirítjuk. A fokhagymát lereszeljük, vagy vékonyra karikázzuk és a hagymával kicsit átsütjük.

    Rátesszük a brokkolit, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Belerakjuk a sót, fűszereket és addig főzzük, amíg megpuhul.

    A tejszínt hozzá öntjük, majd összeturmixoljuk. Ezután egy kicsit még összeforraljuk, ha kell még fűszerezzük.

    Díszíthetjük zsemlekockákkal, tejföllel.

    2016-01-23 00:00:00   


    Francia tejszínes hagymaleves

    Hozzávalók:
  • 2 dl főző tejszín
  • 5 nagy fej lehetőleg különböző hagyma
  • 2 lapos evőkanál liszt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 dl olívaolaj
  • pár szelet bagett
  • reszelt sajt

  • Elkészítés:
    A hagymát felaprítjuk, majd az olajon üvegesre megpirítjuk. Később hozzáadjuk a fokhagymát is, majd tovább pirítjuk egy kicsit. Ezután rászórjuk a lisztet, összekeverjük, majd felengedjük kb 1L vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk, majd a húsleveskockát is hozzáadjuk és összekeverjük. Főzzük mindaddig, amíg a hagyma teljesen meg nem puhul, ezután beleöntjük a tejszínt majd egy pár percig főzzük még.

    Ha levettük a tűzről, egy botmixerrel összemixeljük, de csak kb a 3/4-ét.

    A tálaláshoz a bagett szeleteket kevés olívaolajjal meglocsolva, tetejére a sajtot téve sütőben megpirítjuk amíg a sajt rá nem olvad egy kicsit. A levesünket tálaláskor a pirított bagettel, valamint kevés sajttal díszítjük.

    2013-04-14 01:16:13   


    Gulyás leves

    Hozzávalók:
    A leveshez:
  • 60 dkg marhalábszár
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 2 nagy db sárgarépa
  • 1 nagy db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 40 dkg burgonya (tisztított)
  • 1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
  • 0.5 ek csípős fűszerpaprika
  • 1 ek só (csapott)
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
  • 1 kis db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 3 gerezd fokhagyma (magyar)
  • 2 ek sertészsír (mangalica)
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 5 db zellerlevél

  • A csipetkéhez
  • 1 db tojás
  • 80 g finomliszt
  • 1 teáskanál só
  •  
    Elkészítés:
    A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
    A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
    Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
    Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
    Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
    Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.

    2016-02-15 00:00:00   


    Paradicsom leves

    Hozzávalók:
  • 1 l paradicsomlé
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál olaj
  • egy kisebb vöröshagyma
  • 0,5 l víz
  • 250g betűtészta
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál bors

  •  
    Elkészítés:
    Az olajból és a lisztből rántást készítünk.
    Apránként felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük.
    Beletesszük a hagymát (egészben vagy felvágva), ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot. Majd beleöntjük a betűtésztát
    Felforraljuk, forralás után kb. 10 percig főzzük.

    2013-05-24 15:10:12   


    Zöldbableves

    Hozzávalók:
  • 1 kg zöldbab
  • 1 csomag petrezselyem
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 mokkás kanál só
  • 4-6 evőkanál ecet
  • kevés ételízesítő
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • kis fej vörös hagyma
  • 3 l víz

  • Elkészítés:
    A babot megmossuk, végeit letörjük, ha nem friss, akkor a "szakállát" lehúzzuk. Kb 2-3 cm-es darabokra tördeljük és feltesszük főni a vízzel, cukorral, ételízesítővel, sóval, petrezselyemmel és kb fél órát főzzük míg finom puha lesz. Ekkor az apróra vágott hagymát is belerakjuk és hozzá öntjük az ecetet, majd megkóstoljuk és beállítjuk az ízeket az ízlésünknek. Ezután a tejfölt összekeverjük a liszttel, majd a levesből véve felhígítjuk és ráöntjük a levesre, majd főzzük még egy kicsit és már készen is van.

    2013-09-26 23:17:45