Receptek


Főzelékek



Főzelékek

Lencse főzelék

Hozzávalók:
Főzelék:
  • 500 g lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • bors
  • vegeta
  • mustár
  • pici ecet (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál tejföl

  • Rántás:
  • 1,5 dl olaj
  • 3 evőkanál finomliszt

  • Elkészítés:
    A megmosott és kiválogatott lencsét fél napra beáztatjuk, majd felforraljuk kb. 5 percre, utána leöntjük a főzőlevet és forró vízzel pótoljuk. Újra felforraljuk az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és babérlevéllel. Kb. 40 percig főzzük.

    Amikor megpuhul a lencse, akkor világos rántással berántjuk, beletesszük a mustárt, a tejfölt és ízesítjük.

    Tehetünk bele 1-2 evőkanál cukrot is, hogy lágyabb íze legyen.

    Ha nem akarunk lisztet használni a rántáshoz, akkor kb. a 30%-át a kész főzeléknek turmixoljuk össze és keverjük össze a maradék főzelékkel.

    2012-12-31 10:20:54   


    Paradicsomos káposzta

    Hozzávalók:
  • 1 szép nagy fej káposzta
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 liter paradicsomlé
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • olaj, vagy valamilyen zsiradék

  • Elkészítés:
    A káposztával kezdd! A külső leveleit szedd le, a torzsát vágd ki, majd vágd nagyjából egységes méretű csíkokra az egészet, mosd át jó alaposan, majd tedd egy kicsit félre.

    A hagymát kockázd fel, majd egy mélyebb edényben, ahol majd jól elfér minden, némi olajon kezdd el dinsztelni. Ha már szép üveges, mehet hozzá a káposzta, majd a fűszerek, a kömény, a bors, ízlés szerint só, aztán a pirospaprika.

    A tökéletes paradicsomos káposzta titka a nem túl puhára főzött káposztában és a finom, friss, házi paradicsomlében rejlik, ha ezek megvannak, rossz már nem lehet.

    Akár hússal együtt is főzheted, ekkor a dinsztelt hagymán pirítsd fehérre a húst, és csak utána add hozzá a káposztát, a többi már nagyjából ugyanúgy mehet, érdemes ekkor egy kicsit tovább párolni.

    2014-09-05 00:00:00   


    Tökfőzelék

    Hozzávalók:
  • 1 darab kb. 1,2 kg-os tök (vagy 1 kg gyalult)
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 húsleveskocka
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dl tejföl

  • Elkészítés:
    A tököt megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát legyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát, és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ne főzzük túl, mert péppé mállik! A lisztet simára keverjük a tejjel és 3 dl tejföllel, a tökhöz adjuk, azaz behabarjuk a főzeléket. Összeforraljuk, sóval, ha nem elég savanykás, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Aki édesebben szereti az rakhat bele 2-3 evőkanál cukrot v. mézet is. Végül belekeverjük a maradék kaprot.

    Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel. Pörköltet, sült húst, fasírtot kínálhatunk hozzá. Hidegen is finom.

    2012-05-31 23:02:49