Hozzávalók:
Krumplihoz:
2 kg krumpli
1 nagy fej vörös vagy lila hagyma
1 teáskanál só
2 evőkanál ecet
Öntethez:
4 tojás sárgája
3 dl étolaj
0,5 L tejföl
2-3 evőkanál mustár
2 evőkanál cukor
1 csipet só

Elkészítés:
Sós vízben feltesszük főni héjastól a krumplit (2 teáskanál sót teszünk a vízébe).
A vöröshagymát felkarikázzuk. 1 liter vizet 1 teáskanálnyi sóval és az ecettel felforralunk. A hagymát ebbe lébe tesszük és addig főzzük, amíg üveges lesz (abáljuk). A megfőtt krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk majd az ecetes lével leöntjük még melegen és kb. 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megvárjuk míg kihűl.
Amíg a krumpli hűl, elkészítjük az öntetet:
A tojást néhány órával korábban kivesszük a hűtőből, hidegen nem jó vele dolgozni. A 4 sárgáját kikeverjük a cseppenként adagolt olajjal, míg krémes nem lesz, ez a legfontosabb lépés. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a sót, végül a mustárt ízlés szerint. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a krumpli-hagyma keverékhez és lehetőség szerint pár órán át pihenni hagyjuk hűtőben. Rakhatunk bele főtt kukoricát, sonkacsíkot, ki mit szeret. Hidegen a legfinomabb.
2013-02-05 21:02:59